środa, 16 października 2013

Tarta z łososiem i szpinakiem

Wiem, wiem miało nie być ciągle pieczenia i gotowania - przykro mi to silniejsze ode mnie :-) Miałam napisać tego posta troszkę szybciej, ale niestety drugi komputer odmówił posłuszeństwa. Jak już kiedyś pisałam jestem semi wegetarianką, dopuszczam w swojej diecie spożywanie ryb które wszystkim polecam. Tarta którą dla was przygotowałam jest naprawdę prosta. Może być zarówno daniem głównym, jak i przystawką. Świetnie będzie komponować się z sosem czosnkowym. 

Skład na ciasto (dwie tarty 24cm) 

*250 g mąki (ok. 2,5-3 szklanki)
*150g schłodzonego masła 
*1 łyżeczka soli
*1 jajko 

(jeżeli potrzebujecie tylko jedną tartę to obetnijcie do połowy składniki, lub to co wam zostanie dajcie do zamrażarki i z pewnością kiedyś wam się przyda, jak zaskoczą was goście :-) )

Wykonanie ciasta : Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ważne by masło i jajko były zimne. Na stolnicy robimy górkę z dołkiem, wbijamy jajko i lekko mieszamy. Dodajemy sól, ponownie mieszamy, Dajemy poszatkowane nożem masło i wszystkie składniki łączymy tak by powstało jednolite ciasto. Gdy będzie gotowe owijamy w srebrną folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je na stolnicy podsypaną odrobiną mąki, wykładamy foremkę i podpiekamy w piekarniku 15 min w temperaturze 180 stopni. W czasie podpiekania robimy szpinak, przepis poniżej.

Pozostałe składniki :
* Filet z łososia 
* 300 g szpinaku 
* 3 łyżki śmietany
* 1 jajko 
*Zioła prowansalskie 
* Czosnek 
* Oliwa 
* Cytryna 
*Sól

Łosoś:

Może zacznę od łososia, zanim trafi do waszej tarty musicie go zamarynować. Najlepiej zrobić sobie to 2h przed pieczeniem. Do miski dajemy łososia, zalewamy go ok 6 łyżkami oliwy, przez praskę przeciskamy 3 ząbki czosnku, dajemy łyżeczkę oliwy i zioła prowansalskie, Mieszamy wszystko z łosiem i wstawiamy go do lodówki. 

Szpinak:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy umyty i oczyszczony szpinak. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość dusimy, dodajemy soli do smaku. Gdy szpinak się obkurczy a z patelni wyparuje woda, dodajemy śmietanę i jeszcze mieszając trzymamy ok 30 sekund na ogniu. Na koniec wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy podpieczoną tartę, na dole układamy kawałki łososia i wlewamy szpinak. Całość pieczemy 20-25min w temp. 180 stopni. Łosoś powinien być lekko różowy i ścięty, szpinak powinien być u góry delikatnie zapieczony. 

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. fajny piekarnik, widziałam taki u Marthy Stewart, można wiedzieć jaki to producent?

    OdpowiedzUsuń