środa, 2 października 2013

(nie)banalne pieczone ziemniaki

 Dziś fajny pomysł na urozmaicenie obiadu - pieczone ziemniaki.

Na tacę kroimy ziemniaki na kawałki średniej wielkości. Polewamy je oliwą z oliwą (wg. uznania), posypujemy ziołami prowansalskimi lub rozmarynem (uwaga dajemy go tylko trochę, zbyt duża ilość sprawi że ziemniaki będą bardzo gorzkie), do tego dodajemy pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku i całość zapiekamy. Pieczemy ok 20 min. w temp 180-200 stopni. W trakcie pieczenia przynajmniej raz je "ruszamy" drewnianą szpatułką tak by nie przywarły do patelni. Upieczone ziemniaki powinny być miękkie w środku i rumiane na zewnątrz. 

Ziemniaki możemy podać na drewnianej desce, posypane obficie natką pietruszki. Każdy z domowników nabiera wg. uznania. Świetnie pasują do mięsa, ryb ale również do białego sera.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz