czwartek, 19 września 2013

Konfitura z pomarańczy

Zapewne nie ja jedna często odwiedzam mój ulubiony blog o wypiekach -mojewypieki.com. To właśnie tam po raz pierwszy zobaczyłam przepis na pyszną konfiturę z pomarańczy, która świetnie nadaje się do zimowych wypieków, a także na święta. Jeżeli jesteście fanami pomarańczy a także jej smaku i zapachu to musicie spróbować tej konfitury. Przyznam się szczerze że była to moja pierwsza przygoda z konfiturami i w 100% udana! Jeżeli będziecie trzymać się przepisu, nic wam nie grozi :) 

A oto przepis :

Składniki na 4 - 5 słoiczków 300 ml:
  • 5 pomarańczy (najlepiej bezpestkowych, organicznych)
  • 1 cytryna (organiczna)
  • 6 szklanek cukru (lub wg smaku)
  • 8 szklanek wody
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć.
Owoce bardzo dokładnie obrać ze skórki, skórkę odłożyć.
Owoce przekroić na pół, następnie na plasterki, półplasterki, w końcu ćwierćplasterki. Włożyć do większego garnka z grubym dnem.
Skórkę pomarańczy i cytryny obrać z białej, gorzkiej części. Pokroić na drobne paseczki. Włożyć do garnka.
Wszelkie skórki (oprócz gorzkiej białej podskórki), błonki, pestki również umieszczamy w garnku. One mają najwięcej pektyny i również dzięki nim konfitura tężeje bez dodatku cukru żelującego. Jeśli owoce posiadają dużo pestek, warto włożyć je do woreczka wykonanego np. z gazy i umieścić na namaczanie na noc w garnku (opisane poniżej), kolejnego dnia przed gotowaniem usunąć.
Owoce i skórki zalać 8 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Garnek pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Kolejnego dnia znowu zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez około 3,5 - 4 godziny, bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. ?Można odwrócić do góry dnem.
PS. jeśli stwierdzicie, że konfitura wyszła zbyt rzadka (a to całkiem prawdopodobne), wystarczy zostawić ją do dnia kolejnego, po czym ponownie pogotować, np. przez 1 - 1,5 godziny
* jeśli dodajecie do konfitury likieru Cointreau (około 70 ml), trzeba zrobić to na samym końcu, tuz przez nakładaniem konfitury do słoiczków i pogotować przez 3 minuty;

Powodzenia!

4 komentarze:

  1. yummmeeeeeee :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to robimy ;)
    Pozdr
    Jolka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tutaj moje słoiczki ;)
      nie tak piękne jak naszej perfekcyjnej kury domowej ale mnie się podobają ;)
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=687187531304973&set=a.100452753311790.793.100000411972135&type=1&theater

      Pozdr
      Jolka :*

      Usuń