Miało nie być ciągle przepisów na
ciasta i potrawy, ale nie mogę się powstrzymać. Dziś mam dla was coś naprawdę
wyjątkowego na niedzielny deser. Ponieważ sama lubię proste i łatwe przepisy,
takie tu będę tylko zamieszczać. Dziś przepis na fajny, łatwy i smaczny sernik.
Poniekąd jest on moją inwencją twórczą J
Sernik jest naprawdę puszysty i
delikatny, niebiańsko waniliowy w środku. Do jego wykonania użyłam gotowego
sera wiaderkowego z biedronki o smaku waniliowym. Równie dobrze możecie
poszukać zwykłego sera wiaderkowego i
dodać do niego łyżeczkę esencji waniliowej lub miąższ z laski wanilii.
Zamiast piec spód, kupiłam paczkę
ciastek owsianych o smaku orzechowych, ale wiem że sprawdzą się tu również np.
ciastka degistve.
Składniki na spód:
·
Paczka ciastek owsianych smakowych lub degistive
·
100g masła
Masło rozpuszczamy w garnku na
małym ogniu. Ciastka tłuczemy wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, tak by uzyskać
konsystencję piasku. Łączymy masło z ciastkami, wykładamy formę i wkładamy do
lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową :
1 wiaderko sera waniliowego z
biedronki (może być też każdy inny)
5 jaj
½ kostki masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
Żółtka ubijamy z cukrem
waniliowym i zwykłym cukrem. Gdy się połączą dajemy po kawałku masła i ucieramy
na gładką masę. Następnie dajemy powoli ser i ucieramy. Na końcu wsypujemy
budyń i ucieramy do połączenia wszystkich składników. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Gdy będą gotowe delikatnie łączymy je z masą serową, i równie delikatnie
mieszamy do połączenia.
Na spód ciasteczkowy wlewamy masę
serową i pieczemy 60min w temp 170 stopni ( do uzyskania karmelowego koloru na
wierzchu). Gdy sernik się upiecze trzymamy go jeszcze w piekarniku przy lekko
uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy i najlepiej chłodzimy
przez całą noc.
A teraz najlepsze…
Polewa chałwowa
- 1 chałwa 100g
- 200ml śmietanki kremówki (ja użyłam 30% łaciatej)
Śmietankę wlewamy do garnka i
dajemy pokruszoną chałwę. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy masa będzie gęsta, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok do
przestygnięcia.
Sernik smarujemy polewą chałwową,
całość możemy udekorować laską wanilii, skruszoną chałwą lub orzechami
włoskimi.
Wskazówki :
- Jeżeli chcecie by białka się ubijały, dodajcie do nich szczyptę soli. Ubite nie wypadają z garnka po przechyleniu J
- Sernik jest upieczony wtedy kiedy jest karmelowy na wierzchu.
- Pod koniec pieczenia możecie delikatnie zmniejszać temperaturę np. z 170 na 160, potem 150.
- Jeżeli chcecie nim poczęstować gości, zróbcie go dzień wcześniej. Sernik nie lubi pospieszania, najlepiej gdy odstoi swoje w piekarniku i lodówce.
Smaczengo!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz