Dziś fajny pomysł na urozmaicenie obiadu - pieczone ziemniaki.
Na tacę kroimy ziemniaki na kawałki średniej wielkości. Polewamy je oliwą z oliwą (wg. uznania), posypujemy ziołami prowansalskimi lub rozmarynem (uwaga dajemy go tylko trochę, zbyt duża ilość sprawi że ziemniaki będą bardzo gorzkie), do tego dodajemy pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku i całość zapiekamy. Pieczemy ok 20 min. w temp 180-200 stopni. W trakcie pieczenia przynajmniej raz je "ruszamy" drewnianą szpatułką tak by nie przywarły do patelni. Upieczone ziemniaki powinny być miękkie w środku i rumiane na zewnątrz.
Ziemniaki możemy podać na drewnianej desce, posypane obficie natką pietruszki. Każdy z domowników nabiera wg. uznania. Świetnie pasują do mięsa, ryb ale również do białego sera.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz