Te ciastka robi się i piecze naprawdę ekspresowo. Uważam że są o niebo lepsze niż gotowe, a do tego oczywiście zdrowsze bo własnej roboty. Używajcie do ich wykonania gorzkiej czekolady, bo świetnie komponuje się ze słodkim i maślanym smakiem ciasta. Możecie również wykonać je z własnymi dodatkami np. z rodzynkami, orzechami lub słonecznikiem. Mimo wszystko stwierdzam że te klasyczne z czekoladą są najlepsze.
Składniki na ok 30-40 ciastek (zależy jakiej wielkości będziecie robić kulki)
* 300g mąki
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g masła
* 170g cukru (możecie dać mniej jeżeli lubicie mniej słodkie)
* 16g cukru wanilinowego
* 2 jajka
* 150g czekolady gorzkiej (ja dałam dwie)
Wykonanie :
Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Miękkie masło ucieramy z cukrem, i dodajemy stopniowo jajka. Z masła, cukru i jajek powinna wyjść jednolita masa. Gdy będzie gotowa dodajemy suche składniki, mieszamy a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Ja swoją czekoladę rozbiłam młotkiem / wałkiem na małe kawałki :-) Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego (może troszkę większe) i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20min w tem. 170 stopni.
* Pamiętajcie aby kulki układać od siebie w dosyć sporych odległościach (5-7cm) ponieważ pod wpływem temperatury "rozpuszczą" się i spłaszczą.
Smacznego!
a może być olej zamiast masła, bo taniej i zawsze w półce, bo ja robię podobne ciastka tylko wrzucam wszystko na raz do jednej miski i jakieś płatki owsiane i siemię i żurawinę dorzucam i olej i tylko że bez jajek to mniej odżywczo i natępnie kulki i do piekarnika. Ciekawe jak z tymi jajkami czy by pasowały do mojego miksu....wydaje mi się że rzadkie bo moje kulki zbite są. A Twoje to nie za rzadkie to ciasto żeby kulki lepić? jak Ci to wychodzi?
OdpowiedzUsuń